Veelgestelde vragen
Apotheek
Vanaf 1 januari 2011 valt de vergoeding van de anticonceptiepil net als andere anticonceptiemethoden (o.a. pessarium, Nuvaring, Mirenaspiraal) buiten de vergoeding van de basisverzekering. Dit geldt voor vrouwen vanaf 21 jaar.
Aangezien wij alleen medicijnen die onder het basispakket vallen direct kunnen declareren bij uw zorgverzekeraar, moet u de 'pil' direct bij aflevering betalen. De factuur kunt u dan weer indienen bij uw zorgverzekeraar die bepaalt of u hiervoor wel of niet aanvullend verzekerd bent.
Voor verdere vragen hierover kunt u het beste direct contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
Aangezien wij alleen medicijnen die onder het basispakket vallen direct kunnen declareren bij uw zorgverzekeraar, moet u sommige medicijnen direct bij aflevering betalen. U kunt hierbij denken aan een zogenaamde 'Eigen bijdrage', medicijnen die nooit voor vergoeding in aanmerking komen (bijv. Paracetemol) en medicijnen die onder de zogenaamde 'CG-maatregel' vallen.
De 'CG-maatregel' staat voor Chronisch Gebruik. In het verleden vielen onder deze categorie al bepaalde middelen tegen hooikoortsklachten en middelen ter voorkoming van verstopping (obstipatie). Per 1 januari 2012 vallen maagzuurremers hier nu ook onder en worden niet altijd meer vergoed door uw basisverzekering.
Krijgt u deze middelen naar verwachting langer dan zes maanden achter elkaar voorgeschreven door uw arts, dan heeft u de diagnose ‘chronisch gebruik’. Dit vermeldt de arts op uw recept. In dat geval hoeft u in 2012 alleen bij het eerste recept de kosten zelf te betalen.
Is er geen sprake van chronisch gebruik, dan betaalt u vanaf 1 januari alle kosten voor dit medicijn zelf.
De factuur kunt u dan weer indienen bij uw zorgverzekeraar die bepaalt of u hiervoor wel of niet aanvullend verzekerd bent.
Voor verdere vragen hierover kunt u het beste direct contact opnemen met uw zorgverzekeraar
De prijzen van medicijnen en de zorgverlening worden bepaald door de afspraken tussen
zorgverzekeraars en apotheekhoudende huisartsen en apothekers. De prijs van hetzelfde medicijn
kan daarom per zorgverzekeraar, per zorgpolis en per apotheek verschillen. Daarnaast maken
zorgverzekeraars ook afspraken met geneesmiddelenfabrikanten over prijzen.
Preferentiebeleid betekent letterlijk voorkeursbeleid. Bij gebruik van geneesmiddelen wil het zeggen dat er bij de zorgverzekeraar een voorkeur is voor geneesmiddelen met een gunstiger prijs (voor de zorgverzekeraar), wanneer er door octrooi verloop meerdere aanbieders komen van een identiek geneesmiddel, de zogenaamde generieke geneesmiddelen, die vaak lager geprijsd zijn dan het origineel. Het beleid van de meeste zorgverzekeraars is dan ook om het voor hen op een gegeven tijdstip goedkoopste label van een geneesmiddel aan te wijzen voor een bepaalde periode als preferent middel en ook alleen het geneesmiddel van dat label te vergoeden vanuit de basisverzekering. Dit is ook als zodanig vermeld in de verzekeringspolis van de verzekeringnemer. Doel van het preferentiebeleid is om prijsconcurrentie te laten ontstaan. Hierdoor kan op de kosten van deze geneesmiddelen worden bespaard. De Zorgverzekeringswet geeft de zorgverzekeraars expliciet deze bevoegdheid.
Voor u als consument / patiënt kan dit helaas betekenen dat u steeds andere medicijnen krijgt. Ze bevatten altijd dezelfde werkzame stof maar kunnen van een andere fabrikant zijn en daardoor ook een ander uiterlijk hebben. Voor u als onze klant maar ook voor ons als apotheek kan dit heel verwarrend en lastig zijn, helaas kunnen wij hier niets aan doen en voor vragen/klachten kunt u dan ook terecht bij uw zorgverzekeraar.
Algemene vragen
De assistente doet haar uiterste best om u een afspraak aan te bieden die u het beste uitkomt. Maar, er is nu eenmaal geen onbeperkte spreekuurtijd en u bent nu eenmaal niet de enige die ziek is en een afspraak met dokter Bruijn wil maken.
Om te zorgen dat iedereen die tussen 8 - 9 uur een afspraak maakt er ook één op dezelfde dag ook daadwerkelijk krijgt, is het onmogelijk om het spreekuur op de dagen ervoor al in te gaan plannen, want dan blijft er geen spreekuurtijd meer over. Dit geldt natuurlijk ook voor het aantal klachten die u tegelijkertijd kunt bespreken. Als dit te veel tijd op één dag gaat kosten, kunnen andere patiënten uiteindelijk niet meer geholpen worden.
Nogmaals, het hele team doet zijn uiterste beste om u als patiënt zo goed mogelijk te helpen. Het zou ons ook heel erg helpen als u dit ons mogelijk maakt, door soms net iets meer begrip te hebben voor het werk in de huisartspraktijk.
Help ons helpen.